אמבריוסקופ

הכירו את האמבריוסקופ: פריצת דרך טכנולוגית בהפריה חוץ גופית

אנו עדים למקרים בהם משהו עדיין לא עובד כשורה, ונתקלים בזוגות שעל אף הניסיונות הרבים אינם מצליחים להיכנס להריון.

כעת, בזכות מיקרוסקופ ממוחשב סיכויי ההצלחה לביצוע הפריה מוצלחת עולים מדרגה

הפריה חוץ גופית, המכונה גם IVF, אינה תהליך פשוט והיא מלווה לרוב באי וודאות, דאגות וחששות רבים. לאחר שמפגישים את הזרע עם הביצית, נדרש לעקוב למשך מספר ימים אחר התהוות העובר והתפתחותו. התנאים צריכים לכלול קרקע מזון פורייה, טמפרטורה יציבה ותנאים סטריליים ברמה הגבוהה ביותר. כל זאת בכדי להוות תנאים אופטימליים הדרושים לצורך התפתחות תקינה של העובר.

הכירו את האמבריוסקופ

כחלק מהמעקב המתבצע אחר העוברים המתפתחים בתנאי מעבדה, נדרש עד כה להוציאם מהאינקובטור בכדי לבחון את איכותם, אחת ליממה לפחות.
חשוב לציין כי כל הוצאה של העוברים מהאינקובטור עלולה לפגוע בתנאי גדילתם ובכך בעצם להקטין את סיכוייהם להשתרשות ברחם.
כיום, הדרך לבחון את המורפולוגיה והאיכות העוברית, אינה מצריכה הוצאת עוברים מהאינקובטור, וזאת בזכות מכשיר חדשני שבאמצעותו משתפרים תנאי גדילתם והתפתחותם. הודות למכשיר האמבריוסקופ, המאפשר בקרה על תהליך ההפריה, לא נדרשת הוצאת עוברים, ובכך עולה הסיכוי של השתרשות העובר ברחם והנבת הריון בר קיימא.
הטכנולוגיה שפותחה מקצרת את התהליך ומקלה באופן משמעותי על בחירת העובר המיועד להחזרה, וזאת בהתאם לקצב גדילתו והתפתחותו. כמות המידע שמספק האמבריוסקופ תוך כדי הדיווח מהווה בסיס מוצלח לביצוע מחקרים אשר יביאו בעתיד לשיפור משמעותי עוד יותר באחוזי ההצלחה של ההריונות מהפריה חוץ גופית.

אז איך זה עובד
האמבריוסקופ הוא למעשה אינקובטור רובוטי ממוחשב המאפשר בקרה על תהליך ההפריה, וכולל תיעוד ודיווח מתמיד על חלוקת העוברים, הערכת המבנה המורפולוגי והתפתחותם.
התיעוד מתבצע באמצעות צילום בטווחים של מספר שניות עד מספר דקות, בהבזקים של פרקי זמן שונים, ואינו כולל התערבות יד אדם והוצאת העוברים מהאינקובטור במשך כל ימי הגידול.
המכשיר מזהה את העוברים בעלי הסיכוי הטוב ביותר להצלחת ההפריה, ועל פי קריטריונים חדשניים מאפשר את בחירת העובר האידיאלי והעלאת אחוזי ההיריון להצלחה מרבית.
האמבריוסקופ מורכב ממערכת סופר אופטית של מצלמות HD מתקדמות וביכולתו לצלם עד כ- 12 עוברים בו זמנית מרגע ההפריה.
המערכת מבצעת פוקוס אוטומטי על העובר, כאשר הצילום נעשה בתשעה ממדים אופטיים.
סרט הווידאו המופק מבוסס על בין 5,000 ל- 7,000 תמונות המוצגות ברצף עבור כל עובר בנפרד.
בזכות הטכנולוגיה החדשנית, תנאי הגידול של העובר גדלים ומתאפשרת צפייה ומעקב רציף בהתפתחותו ובקצב גדילתו, וכל זאת ללא התערבות מגע אדם.

העתיד כבר כאן
הפריה חוץ גופית כאמור נחשבת לטיפול המתקדם ביותר בקרב זוגות החווים קשיים בכניסה להריון. מנתוני משרד הבריאות עולה אפוא כי בעשורים האחרונים קיימת עליה במספר טיפולי הפריה חוץ גופית בישראל, מרביתם עם החזרת עוברים לחלל הרחם.
מעתה, בזכות הטכנולוגיה, התהליך יהפוך קצר יותר וההחלטה על בחירת העובר המיועד להחזרה תהיה קלה יותר עבור הצוות הרפואי.
האמבריוסקופ נמצא בשימוש נרחב במעבדות IVF ברחבי העולם ונעשה בו שימוש במאות אלפי מחזורי IVF. אולם בישראל, השימוש בו פחות שכיח, וזאת בשל עלותו הגבוהה של המכשיר. ניתן למצוא את האמבריוסקופ במספר יחידות IVF  בארץ, אם כי השימוש בו עדיין מוגבל. לכן במידה ובכוונתכם לבצע טיפול באמצעות המכשיר, מומלץ לוודא כי הוא אכן קיים ביחידה אליה הנכם פונים.

לסיכום, המסע להבאת ילד לעולם איננו גן של שושנים ואין ספק כי אופטימיות והתמדה הן מילות המפתח להצלחת התהליך כולו. אולי כעת, בזכות הטכנולוגיות החדשניות בתחום טיפולי הפוריות, החיים של זוגות הזקוקים לטיפולים אלו יהפכו לקלים יותר והדרך תהיה  קצרה ונעימה יותר.
הכותב הינו מומחה בתחום טיפולי פוריות, מעקב הריון ותרומות ביצית, משמש כסגן מנהל בית החולים לנשים ע”ש הלן שניידר ומנהל היחידה לאשפוז יום-נשים.
פרופ’ פלדברג הינו חבר בחוג למיילדות ולגינקולוגיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ונמצא בקשרי עבודה הדוקים עם מכון פוע”ה.

פרופסור דב פלדברג הינו ממובילי רופאי הפריון והגינקולוגים במדינת ישראל

הנסיונות להרות לא הצליחו?

השאירו פרטים ונשמח לסייע

פרופסור דב פלדברג

לקביעת תור התקשרו

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם